Ateljé Kreativ


FAQ

FAQ - Frågor jag ofta får.

Här har du de vanliga frågorna jag får om brodyr. Hittar du inte svar på just din fråga så mejla eller ring skall jag försöka hjälpa dig.


Vad är det för filer som kommer med brodyren jag har laddat ner?

Det är filer som underlättar för dig när du skall brodera filerna. Du har en fil som endast fungerar i Embird, .edr, har du inte Embird och inte tänker köpa det så kan du slänga den. En textfil, .txt, som innehåller information om brodyren; copyright, färgerna och hur du får använda filerna, ibland också en liten instruktion hur du skall göra. Släng inte denna fil. Till sist får du en .jpg-fil, den visar färgerna som de skall vara. Du kan läsa mer om de medföljande filerna och färger på sida om färgerna i brodyrer.

Hur får jag konturerna att bli snygga?

Det är flera saker det kan bero på om konturerna inte stämmer med övriga brodyren. Bl.a. kan undertråden titta upp och du ser då vita prickar i den svarta konturen. För att undvika detta kan man välja en svart undertråd, eller om konturen är en annan färg välj då en liknande till undertråd. Om konturen inte är tätt intill brodyrkanten måste man redigera brodyrfilen i datorn. Man flyttar då helt enkelt stygnen inåt eller utåt beroende på vad som är fel.

Brodyrerna du kan ladda ner här är för det mesta gjorda på vanligt lakansväv. Skall du brodera på annat tyg kan det ev. bli problem. Om brodyren är relativt tät och du broderar på tunnt tyg kommer den kännas stel och tjock. Konturen kommer hamna fel då tyget inte kan hålla stygnen på plats i fyllningarna. Här är inte så mycket att göra.

Broderar du samma brodyr på frotté kan brodyren vara för gles och öglorna i frottén tittar upp. I detta fall kan du skapa ett lager understygn som täcker hela ytan som är brodyr i ditt program (förutsatt att du har ett program att stygnsätta i).

Färgerna stämmer inte med hur brodyren ser ut på din sida när jag tittar på filerna från dig. Vad kan jag göra?

Om du inte har Embird Editor får du titta på .jpg-filen eller läsa i .txt-filen som medföljer varje brodyr. Du kan kanske ändra färgerna i ditt program så att du ser de rätta färgerna i datorn. Nyare .txt-filer innehåller en strukturerad information. Ta reda på om ditt program kan läsa från dessa filer och på så sätt visa de färger jag har valt. Du kan läsa mer i min artikel om varför det är konstiga färger i brodyrer.


Varför har mina brodyrfiler så konstiga färger i maskinen men inte i datorn?

Varje maskin har sin egen färgkarta. Pfaff 7570 har tex. 16 färger, Husqvarna D1 har 29 färger medan en del andra har mycket fler. När man skapar en brodyr i Embird Studio kommer färginformationen att sparas i en fil med tillägget .edr. När du sedan tittar på brodyrfilen i Embird kommer färginformationen att hämtas från .edr-filen och du ser då brodyren i dessa filer. När du har köpt eller laddat ner filer gratis kommer inte denna fil med utan du ser då brodyren i de färger som just det formatet kan visa. För att få de färger som du vill ha kan du helt enkelt dubbelklicka på en färg och välj en ny. Spara när du är klar. Om din maskin har färgskärm kommer du åter att se just de färger som ditt märke kan visa. Det som var en snygg lila på datorn blir rostbrun t.ex. eftersom .edr-filen inte fungerar i maskinerna. Man får helt enkelt se på datorn, skriva ut en trådlista från Manager (högerklicka på den fil du skall brodera och välj Print/Thread list) eller skriva ner de färger som skall användas. Vill du ha kontroll över vilka färger som verkligen sparas i brodyrfilen måste du avaktivera färgsupporten som du hittar i Embird Manager/Options/Support palett files, klicka på denna så att bocken försvinner och igen om du vill ha tillbaka supporten. Nu kan du i Embird Editor högerklicka på en färg och välj "Choose color from palett". Välj ditt symaskinsmärke överst och sedan färg, OK. Glöm inte att spara filen.

Tillbaka till toppen av sidan.